Apr 15, 2013

I'm back! | Po raz pierwszy po polsku. Czyli jak zrobić Koreański ramen?

Actually, these days I had no time to write here because of my final exams, yeah I need to study A LOT, those are the most important ones and I really need to take care of my future. Also I had no ramyeon I could do post with but... Today... happened something really amazing! ^^ My favorite oppa send me lots of ramyeons! I thought I will die cos of happiness but luckily I survived and now I can share with you my new post. However... It will not be something unusual ^_~ It's just random way of cooking noodles but maybe some lost soul which is desperately looking for recipe for real Korean 라면 will come and enjoy it. ♥ There's something more I want to do from today. Because I (noodle panda) am Polish girl. I decided to write my posts also in my mother tongue. You ask what for? Because as long as I live here, in my country I cannot buy real 라면 often so I will work on instant noodles I can find here (as in my 1st post, with kimchi soup). So~ let the show begin!

Cześć wszystkim!
Z racji że to mój pierwszy wpis po polsku (dziękuję ciociu za sugestię), postanowiłam się najpierw przedstawić. Jestem Noodle Panda i KOCHAM 라면 (koreańską wersję zupki chińskiej). Jednakże jak pewnie większość fanów Korei wie, nie jest to coś powszechnie dostępnego w naszym kraju, dlatego pracuję też z naszymi rodzimymi zupkami chińskimi z których uwierzcie mi można wyczarować CUDA! Wcześniej pracowałam już nad kimchi z Tao Tao, jedną z moich ulubionych zupek. I naprawdę nie uwielbiam jej tylko za nazwę od koreańskiej przystawki ;). Ale, wracając do dzisiejszego wpisu... Dzisiaj dostałam FANTASTYCZNY prezent od mojego ulubionego ahjussi-oppy. ^^ I coś czuję, że mój blog nie będzie miał dłuższego postoju przez jakiś czas ^_~ No, najwyższy czas by zabrać się za prezentowanie dzisiejszego obiadu rodem z Korei.

Isn't it amazing? ♥


Alright, let's see... To make my 라면 I used:
  1. 간짬뽕 by Samyang 
  2. one egg
  3. sliced cheese 
  4. a clove of garlic
Not that much, huh? But believe me... taste was incredible! So what should we do, step by step...
  • put noodles to boiling water
  • when they're separated and soft add veggie packet, soup base and garlic 
  • stir it 
  • add an egg and wait till congeal 
  • put slice of cheese on it 
Volie~ Enjoy your meal! Yes, it's really all you have to do to get ymmy meal. Amazinig, right?



Dobrze, a teraz czas na przepis. :) Składniki, których użyłam jak łatwo się domyślić to:
  1.  간짬뽕 firmy Samyang 
  2. jedno jajko 
  3. plasterek topionego sera (tostowy, ale myslę, że każdy będzie odpowiedni) 
  4. ząbek czosnku 
Przygotowanie jest równie łatwe co wyjęcie wszystkich składników z szafki... O ile nie prostsze jeśli w kuchni nie pojawiacie się zbyt często w innym celu niż otworzenie lodówki ^^
  • makaron należy włożyć do gotującej się wody i odczekać aż zmięknie 
  • następnie należy dodać 2 saszetki które znajdziemy w opakowaniu i czosnek 
  • zmieszać ^^ 
  • dodać jajko i poczekać aż stężenie 
  • później już tylko położyć plasterek serka na wierzchu 
I.. To wszytko! Nasza wyżerka jest gotowa. Czyż to nie jest proste? Jeśli dzięki mojej inspiracji gotujecie ramen w ten sposób, to koniecznie dajcie znać jak wam wyszło i czy smakowało. ;)



EAT WELL~! SMACZNEGO~!

2 comments:

  1. Czy czosnek do tego na pewno pasuje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Czosnek to mój numer jeden jeśli chodzi o składniki do zupek chińskich, głównie dlatego że w Korei dodaje się go do niemal każdego dania, to wlaśnie dlatego czy 'wymyślałam' swoje zupki zawsze decydowałam się dodać ząbek lub dwa czosnku. Teraz nie wyobrażam sobie ramenu bez niego. ;) ale jeśli nadal masz wątpliwości spróbuj zrobić sobie dwie wersje z czosnkiem i bez, a później gotuj tą która smakuje ci najbardziej :)

      Delete