Apr 16, 2013

How about... sandwich? || Kluseczkowa kanapka

Have you ever thought you could have 면 sandwich? No? Me too! But yesterday while watching some ramyeon photos (it's addiction, believe me) I found some simple recipe. I decided to take a risk and I bought some creamy goat cheese put it on roll with ramyeon (pour little bit of water to pot, boil it, add noodle, soup base and veggies, boil till noodles are soft and there's not/almost no water left) and volie~  my lunch was ready! Taste was really unusual and cheese reduced spiceness of 면. Even my sister who is always worried of all my culinary experiments ate whole big roll! I really recommend this way of cooking if you're bored of random ramen. 

Prawdę mówiąc miałam zaczekać z wpisem kilka dni, ale z racji że ze mnie niecierpliwy człowiek a wczoraj bardzo, ale to baaardzo się podekscytowałam faktem zrobienia czegoś mało znanego nawet w Korei postanowiłam napisać go dzisiaj. Zapytacie co to takiego? Ano jest to kanapka z ramenem! Wiem, brzmi niecodziennie... Bułka, kluski, ser? Neeee. Ale musicie mi uwierzyć, że smak jest nieziemski. Ser jakiego użyłam to kozi ser kanapkowy, posmarowałam nim bułę i na to położyłam kluski (zagotować odrobinę wody w garnku, dodać makaron i zawartość torebek dołączonych do ramyeonu, gotować aż makaron zmięknie i woda wyparuje [wody nie może być za dużo bo zanim wyparuje to makaron rozmięknie]), i to wszystko. Niby niewiele ale poprawiło to mi i mojej siostrze ( zazwyczaj niechętnie próbującej moich kulinarnych eksperymentów) humor na cały dzień ;) Naprawdę zachęcam do zrobienia samemu koreańskoniekoreańskiej kanapki. ^_~


1 comment: